MARJA HELANDER

Marja Helander
(b. 1965, Helsinki)
Currently based: Helsinki

Marja Helander on valokuva- ja videotaiteilija. Varhaisemmissa teoksissaan hän on käsitellyt omaa identiteettiään saamelaisen ja suomalaisen kulttuuurin välissä. Viime aikoina hän on keskittynyt kuvaamaan Saamenmaan synkkiä jälkikolonialistisia maisemia, havainnoiden erityisesti globaalin kaivosteollisuuden ympäristöön jättämiä jälkiä. Luonnon ja ihmisen kohtaaminen ei ole sujunut harmonisesti, vaan pikemminkin tuhoisasti. Toisaalta Helanderin videoteokset ovat humoristisia, tarkastellen leikkisästi perinteisen saamelaisen elämäntavan ja modernin yhteiskunnan välistä ristiriitaa.

Helander on alunperin valmistunut taidemaalariksi Lahden Taideinstituutista. Sen jälkeen hän jatkoi opintojaan Taideteollisessa Korkeakoulussa Helsingissä, valmistuen Taiteen maisteriksi vuonna 1999. Helander on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla. Hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa julkisissa kokoelmissa.


 

Marja Helander is a Finnish photographic and video artist. Her earlier work explored her own identity between the Finnish and the Sámi culture, the Sámi being the indigenous people of Fennoscandia. Helander´s recent photographic work has focused on northern landscape in which dark views are portrayed without people. The accent of the work is on the postcolonial topics in the Sámi area, focusing particularly on the global mining industry. The encounter between nature and mankind is not harmonious, but destructive. However, Helander´s video works are playful, studying the contradiction between the traditional Sámi way of life and the modern society.

After originally training as a painter at the Lahti Institute of Fine Arts, Helander then pursued her interest in photography and graduated from the University of Art and Design in Helsinki in 1999. Since then she has presented works in several private and group exhibitions in Finland and abroad. She has works in various public collections in Finland and abroad.


Mount Palopää, Utsjoki, 2001

Mount Annivaara, Utsjoki, 2002

Work in progress: New York self-portraits

Work in progress: New York self-portraits

Kärsämäki, Finland, 2010

Zapolyarny, Russia, 2014

Work in progress: Kirkenes mine

Vardø, Norway, 2014

Olenegorsk, Russia, 2014

Monchegorsk, Russia, 2014